Iirimaa ettevõtete külastus 18.10.-21.10.2017

EPKK nädala kokkuvõte 43:

PIIMAÜHISTUTE JUHID TUTVUSID IIRIMAA KOGEMUSEGA

Piimandusühistu E-Piim ja ettevõtte MilkEst nõukogude liikmed tutvusid 18.-21. oktoobril Iirimaal ühistulise piimandusega. Gruppi kuulusid Sulev Mölder, Rein Lall ja Teet Kallakmaa E-Piimast ning Märt Riisenberg, Tõnu Post ja Lembit Paal MilkEstist. Gruppi saatsid EMÜ assistent Liis Võlli ja EPKK juhatuse liige Vahur Tõnissoo. Muljetavaldav kohtumine toimus Iirimaa ühistute katusorganisatsiooni ICOS esindajatega, kes andsid hea ülevaate Iirimaa ühistulisest piimandusest. ICOS koondab 130 põllumajanduslikku ühistut. Iirimaa pindala on 1,6 korda suurem Eestist. Piima toodetakse aastas 1,4 miljoni lehmaga 7 miljonit tonni. 90% toodangust eksporditakse. Suuri piimaühistuid on kokku 10. Suurim Glanbia varub aastas 2,4 milj tonni piima. Grupp külastas veel piimaühistut Dairygold, kes varub aastas 1,3 milj t piima. Üheksa piimaühistut kuuluvad keskühistusse Ornua, kes toodab maailmakuulsat võid Kerrygold. Ornual on oma piimatööstused kõikidel maailma kontinentidel. Viimasena külastati Ballylomasna piimatalu, kus John ja Maria Walsh lüpsavad 104 lehma. Talu pälvis käesoleval aastal Iirimaa rahvusliku piimakvaliteedi auhinna. Iirimaa reis toimus ühistegevuse teadmussiirde pikaajalise programmi raames, mida toetab Euroopa Liit (EAFRD).

Õppereisi korraldas EPKK koostöös Eesti Maaülikooliga.

Rahvusvaheline kogemus on see, mis innustab mõtlema suurema koostöös suunas!